You are currently viewing Muhasebenin Geleceği 2040’ta Hala Var Olacak mı?

Muhasebenin Geleceği 2040’ta Hala Var Olacak mı?

Yapay zekanın yakın zamanda yükselişi ile birlikte, önümüzdeki 20 yıl içinde çok çeşitli mesleklerin modası geçme riskiyle karşı karşıya kalacak. Bunu akılda tutarak, birçok işletme sahibi ve aynı şekilde sayıyı zorlayanlar kendilerine “muhasebenin geleceği nedir?” Diye soruyorlar.

 

ROBOTLAR GELİYOR!!!

 

Dürüst olalım, muhasebecilerin hak ettikleri kariyer saygısını kazanmak için zorlu bir işi var. İtfaiyeci, öğretmen ve astronot listenin başında kalırken, çok az çocuk büyüdüğünde muhasebeci olmak istediğini itiraf ediyor. Benzer eleştirilere maruz kalan avukatlar bile, (bunu söyleyebilir miyim?) sıkıcı olarak klişeleşmeye meyilli mütevazi muhasebeciden daha kolay bir sürüşe sahiptir!

Başlangıç yolculuğumuzda öğrendiğim bir şey varsa, o da şudur:

a) Dışarıda bir sürü harika muhasebeci var. Ve

b) Sağlam finansal uygulamalar ve harika teknoloji, bugün gördüğümüz başarılı işletmelerin temelini oluşturmaktadır.

 

Bir iş yürütürken öğrendiğim başka bir şey de, gerçekten bir ayrıntı insanı olmadığımdır. Detayları iyi yapan insanlarla yakın çalışmam gerekiyor. Başarılı bir ekip oluşturmak için birbirini tamamlayan yeteneklere sahip insanları bulmak çok önemlidir. Bir muhasebecinin rolü, zorunlu olarak, detay odaklı ve gerçeklere dayalıdır. İşletme sahipleri, her şeyi açık ve yasal tutmak için yalnızca doğru ve güncel rakamlar istemekle kalmaz, aynı zamanda gelecekte işletmelerimizi finansal veya yapısal olarak etkileyebilecek yasadaki veya yaklaşan mevzuattaki değişikliklerden haberdar olmamız gerekir.

Dolayısıyla muhasebeciler ayrıntıları yaşamak ve solumak zorundadır. Bu, genellikle yıl sonu finansallarını tamamlamak, eksik kayıtları takip etmek, zamana duyarlı sorunları çözmek ve hatta sadece yeni bir iş kurmakla meşgul oldukları için başka hiçbir şey için fazla zamanları olmadığı anlamına gelir.

 

MUHASEBE FİRMALARI HAYATTA KALMAK İÇİN GELİŞMEK ZORUNDA

 

Kesin olarak bildiğimiz bir şey, teknolojinin iş dünyasında muhasebenin geleceğini değiştirdiğidir. Bazı muhasebe paketleri, muhasebe yazılımını nihayet herhangi bir cihazdan herhangi bir yerden erişilebilir hale getirdi. Ama aynı zamanda işletme sahiplerinin gerçekten anlayabileceği bir şekilde sunuyorlar! Ofisin köşesindeki tozlu bir bilgisayarda çalıştırmak artık çoğu kişi için geçmişte kaldı.

 

Bazıları tarafından muhasebecilerin neslinin tükeneceğini tahmin etmek için kullanılan “AI” ve “Makine Öğrenimi” gibi moda sözcükler giderek daha fazla tartışılıyor. Ama yine de inanıyorum! Muhasebenin geleceği parlak ve işte bunun birkaç nedeni:

1. Muhasebecinin rolü, işletme sahiplerine bir yerde korkunç bir hata yapmadıkları ve beklenmedik bir şekilde büyük bir vergi faturası, para cezaları ve hatta hapis cezası ile sonuçlanmadıkları konusunda gönül rahatlığı vermektir. Kitapların nasıl yürütüldüğüne dair dışarıdan bir üçüncü taraf (insan) bakış açısına sahip olmak o kadar değerli bir varlık ki, işler ne kadar otomatikleşirse işlesin bu ihtiyacın asla ortadan kalkacağını hayal edemiyorum.

2. Muhasebe, özellikle yeni yasalar için, vergi yasasının uygulanması konusunda yoruma sıklıkla ihtiyaç duyulan hukuk mesleğine çok benzer. Bir bilgisayarın bu tür işleri etkili bir şekilde yapması zordur.

3. Muhasebecilerin ve muhasebecilerin katabileceği çok daha fazla değer var. Otomasyon katma değeri dışlamaz, sadece aslında bir büyüme fırsatı olan daha fazla verimliliğe izin verir. Doğru faturalandırılırsa, danışmanlık ve müşavirlik işi, uyum çalışmasından çok daha karlı olmalıdır.

 

GELECEĞİN MUHASEBESİ

 

Muhasebe gelişen bir disiplindir. Ve değişimin hızı artıyor. Vergiyi Dijitalleştirmek gibi yeni yasalar bunun için yalnızca bir katalizör olacaktır. Yüzlerce yıldır, mevcut olan tek şey uyumdu. Muhasebeciler, hem vergi ödemeye geldiğinde bu bilgilerin doğru olduğundan emin olarak hem de liderlerin daha iyi kararlar almasına yardımcı olmak için bu verileri yorumlayarak değer üretti.

O dünya değişti. KPI’lar, müşteri davranışları ve katılım metrikleri, müşteri kaybı, müşterinin yaşam boyu değeri (LTV), müşteri edinme maliyeti (CAC) ve müşteri memnuniyeti gibi yeni bilgi kaynakları, modern iş zekası panosunun bir parçası olarak entegre ediliyor.

Bu bilgiyi yakalama ve sunma zorluğu da azalmaktadır. Bu acıyı ortadan kaldırmak için yazılım var. Uyumluluk, işletmelerin aradığı güvenilir danışman olmak için artık yeterli değil.

 

MUHASEBENİN GELECEĞİNİ KURTARMAK İÇİN NE YAPILABİLİR ?

 

Bunların bir kısmını makalenin ikinci bölümünde ele alacağız, ancak temelde işletme sahiplerinin bir teknoloji şampiyonuna ihtiyacı var. Teknoloji yığınını ve bunların nasıl birbirine entegre edileceğini gerçekten anlayan biri.

Bir işletmenin hangi bilgileri yakaladığını ve gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlayarak, liderlerin verilerinin ne kadar yararlı ve güvenilir olduğunu anlamalarına yardımcı olmaya başlayacaksınız. Tüm analitik araçlar eşit yaratılmamıştır!

Önemli kararlara odaklanan daha iyi bir yorum sağlamak için deneyiminizi ve becerilerinizi harika yazılım araçlarıyla birleştirerek, güvenilir danışmanın rolü büyük ölçüde kavranabilir. Ve muhasebe mesleğinin geleceği parlak görünüyor.

 
 
.

Bir yanıt yazın