You are currently viewing MUHASEBE GELECEĞİNE IŞIK TUTMAK

MUHASEBE GELECEĞİNE IŞIK TUTMAK

                Öncelikle biz mali müşavirler uluslararası yasa bilimi olan etik kavrama dahil olduğumuzu her bir birey gibi bilmeliyiz. Günümüzde herkes birbirine yüzde yüz dürüst olduğunda etik kavramı gerçekleştirmiş oluyoruz. Aslında etik kavramını ister bilim olarak kabul edelim, istersek sosyal sorumluluk anlamında değerlendirelim ikisi de aynı sonuca çıkmaktadır.

                Muhasebecilik mesleğinin ayırt edici özelliklerinden biri de kamu yararına hareket etme sorumluluğunu kabul etmesidir. İşletmelerin, kamu kurumlarının ve diğer kuruluşların finansal raporlama, güvence ve diğer mesleki faaliyetlere dahil olmak üzere çok çeşitli alanlara mali müşavirler ve denetçiler dahil etmelerindeki amaç Mali Müşavirlere olan güvendir. Muhasebe Meslek Mensuplarının üstlendikleri sorumlulukları ve mesleki faaliyetlerini yerine getirirken bu tür bir güvenin beceri, değerlere dayandığını bilir ve kabul eder.  Peki bunlar nelerdir;

  • Etik İlke ve mesleki standartlara bağlılık,
  • İş yapma basiretinin / zekasının kullanımı,
  • Teknik ve diğer konularda uzmanlığın uygulanması,
  • Mesleki muhakemenin kullanılmasıdır.

Meslek mensupları kamu yararına hareket ederken yalnızca müşterinin tercihleri veya gereksinimlerini değil, aynı zamanda mesleki faaliyetleri gerçekleştirirken tüm paydaşların çıkarlarını dikkate almalıdır. Sadece müşterinin perspektifinden bakmak yerine diğer paydaşları da düşünerek eşit davranmalıdır. Uluslararası Standartlara uygun davranarak evrensel çerçevede değerlendirmeliyiz.

        Peki Mesleğimizi ve Geleceğimizi Daha ileriye taşımak için neler yapmalıyız?

Aşağıda ki maddeleri sabır ve özverili bir şekilde uygularsak mesleğimize büyük katkılar sağlamış olacağız.

  • Dürüstlük
  • Tarafsızlık
  • Mesleki Yeterlilik ve Özen
  • Sır Saklama ve Gizlilik
  • Mesleğe Uygun Davranış
  • Gizlilik
  • Dürüstlük:

Bütün meslek ve iş ilişkilerinde dürüst, açık, doğru ve güvenilir olmayı ifade eder. Meslek mensupları çalışmalarını doğruluk, dikkat ve sorumluluk duygusuyla yapar. Hukuku gözetir, hukukun ve mesleğin gerektirdiği özel durum açıklamalarını yaparlar. Kanun dışı bir faaliyete bilerek ve isteyerek taraf olmaz veya mesleğini ve kurum açısından yüz kızartıcı eylemlere girmezler. Kurum ve mesleği için meşru ve etik amaçlara saygı duyar, katkıda bulunurlar.

  • Tarafsızlık:

Değerlendirmelerin tarafsızlığına zarar verebilecek veya zarar verebileceği varsayılmayarak herhangi bir ilişkiye ve faaliyete katılmamak. Bu katılım kurumun çıkarlarıyla çatışan ilişki ve faaliyetleri içerebilir. Mesleki muhakeme yeteneğini zayıflatabilecek veya zayıflatabileceğini varsayarak herhangi olumsuz bir durumu kabul etmemeyi ifade eder. Tespit ettikleri ve açıklanmadığı taktirde ve gözden geçirilmediğinde raporları bozacak tüm önemli bulguları açıklamalıdır.

  • Mesleki Yeterlilik ve Özen:

Meslek mensuplarının güncel ve mesleki standartlar ile mevzuata uygun olarak müşteriye yeterli mesleki hizmetleri temin ederek bilgi ve becerilerini sunmayı ifade eder. Meslek mensupları olarak sadece görevin gerektirdiği bilgi, beceri ve tecrübeye sahip oldukları işleri üstlenmelidirler. Ayrıca Meslek standartlarına uygun bir şekilde davranılmalı ve son olarak kendi yeterliliklerini ve hizmetlerini etkinlik ve kalitesini devamlı geliştirmelidirler.

  • Sır Saklama ve Gizlilik

Mesleğin icrası sırasında edinilen bilgilerin gizliliğe riayet etmesidir. Örneğin X işletmesinin bankadan almış olduğu bir komisyon tutarını gene bizlerin danışmanlığını yapmış olduğumuz Y işletmesi ile paylaşmamamlayız. Neden mi? Belki X firmasının şirket içi denge ve büyüklüğü Y firmasına göre üstte olabilir ve bu sebepten komisyon tutarı Y’ye göre yüksek olabilir. Böyle bir durumda finansal kuruluş Y firmasının bu süreci bildiği ve talebi karşısında zor durumda kalabilir. Buda bizi de mesleki anlamda olumsuz etkileyecektir. Sonuç olarak görev sırasında elde edilen bilgileri korumak ve kullanmak konusunda ihtiyatlı davranılmalıdır. Sahip olunan bilgileri kişisel menfaatler için veya hukuka aykırı olarak veya kurumun meşru ve etik amaçlarına zarara verebilecek tarzda kullanılmamalıdır.

  • Mesleğe Uygun Davranış:

En başta meslek yasamıza ve VUK yani ilgili mevzuatlara uygun hareket ediyor olmalıyız. Tüm mesleki faaliyetlerde ve iş ilişkilerinde muhasebe mesleğinin kamu yararına hareket etme sorumluluğuyla tutarlı şekilde davranılmalı, mesleğin itibarını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır.

Ne yazık ki toplumun ihtiyaç duyduğu işletmelerden ziyade sadece kâr amacı güden hormonlarla büyüyen işletmeler günümüzde çoğalmakta bu durum aslında hem topluma hem mesleğimize faydasından çok zararı dokunmaktadır. Bu tarz gelişmeler mesleğimizi her geçen gün daha zor yapmamıza sebep olmaktadır. Bu süreçlerde mesleğimizi daha iyi nasıl yapabiliriz sorusu gündeme gelecektir? Bizler mesleğimizi proaktif (Öncül) bir yaklaşımla toplum, kamu ve mesleki sorumluluklar çerçevesinde fayda eşiği gözeterek Uluslararası meslek standartlarımıza uygun şekilde yaklaşmalıyız.

Sonuç olarak belirtilen kavram ve kuramlara daha çok dikkat eder, bu çerçevede mesleğimizin görev ve sorumluluklarını yerine getirebilirsek dürüstlük kuramına uymuş oluruz böylelikle mesleğimizin geleceğine ışık tutmuş oluruz….

.

Bir yanıt yazın